گردشگری روستایی سکوی پرتاب صنعت گردشگری و سفر

گردشگری روستایی
5/5 - (1 امتیاز)

گردشگری روستایی

گردشگری روستایی در ایران چه مزایا و معایبی دارد؟ پتانسیل هایی که باعث رونق این بخش از گردشگری در کشورمان خواهد شد چه چیزهایی هستند؟

با فرهنگ ها، آداب و رسومی که در جای جای سرزمینمان وجود دارد همچنین جاذبه های خاص و قدرتمند این کشور برای توسعه صنعت گردشگری پتانسیل بالایی داشته و می توان با نشان دادن جاذبه های آن از طریق پایاسفر به سراسر جهان گردشگران خارجی بیشتری را ترغیب به دیدن این جاذبه های تاریخی و فرهنگی کنیم.

در این بین گردشگری روستایی نیز همواره به یکی از مهمترین مقاصد مسافران تبدیل شده است و مسافران زیادی به شهرهای کوهستانی با آب و هوای خنک از جمله سنندج، بانه، مریوان و سقز برای دیدن روستاهای بکر و زیبای هورامانات، دریاچه زریبار، بازارچه های مرزی و روستای بکر و دست نخورده پالنگان سفر می کنند زیرا سرسبزی، بکر بودن، وجود دریاچه های پرآب و مناظر زیبا و رویایی باعث شده تا استان کردستان به یکی از مقاصد پرگردشگر در ایران تبدیل شود و هر ساله میزبان بسیاری از توریست ها و گردشگران در جای جای ایران و حتی خارج از کشور باشد.

با این گسترش این صنعت مشکلات زیادی از جمله پایین بودن سطح درآمد سرانه، بیکاری و کمبود درآمد کشورها را برطرف می کند و باعث اشتغال زایی، درآمد، توسعه زیر ساخت کشور و رشد بخش خصوصی خواهد شد.این مسئله با ظهو اقتصاد تجربه اهمیت روز افزونی پیدا کرد و لازم است در مورد آن بیشتر بدانیم.

گردشگری روستایی

تاریخچه گردشگری روستایی

وقتی از گردشگری روستایی حرف می زنیم باید بدانیم از چه زمانی سفر به روستاها آغاز شد؟ از سال 1945 زمانی که انسان به وسایل حمل و نقل دست پیدا کرد توانست به این مناطق دسترسی پیدا کند.

در ایران نیز کمتر از یک دهه است که روستاهای بسیار زیاد و زیبایی که جاذبه های گردشگری چشم نوازی دارند مورد توجه توریست ها و گردشگران قرار گرفته و تقاضای سفر به این مناطق نیز افزایش یافته است.

روستاهایی مانند پالنگان در کوردستان، کندوان در تبریز، ورکانه در همدان و ابیانه در کاشان شما را محو زیبایی ها و معماری خود خواهند کرد و بسیاری برای دیدن این مناظر لحظه شماری می کنند.

سفر به روستاها چه اهمیتی دارد؟

در روستاها همیشه فرهنگ و آداب و رسوم قدیمی حفظ شده است که با رفتن به این مناطق به آن ها احترام خواهیم گذاشت.

از دیگر هدف های سفر به روستا کمک به اقتصاد، اشتغال زایی و ترغیب آن ها با مهاجرت معکوس و حفظ ریشه های تاریخی و فرهنگی آن هاست. در روستاها آماده کردن امکانات و شرایط سفر به آنجا برای دولت هزینه چندانی در بر نخواهد داشت.

در گردشگری روستایی با ورود گردشگران به این جاها باعث رونق عرضه و تقاضای بازار شده و همین بسیاری از روستایی ها را به دیار خود برگردانده است و بیشتر آن ها خانه های خود را به اقامتگاه های بوم گردی تبدیل کرده اند و با ارائه خدمات به گردشگران داخلی و خارجی به کسب درآمد می پردازند.

گردشگری روستایی

انواع گردشگری روستایی

اگر بخواهیم گردشگری روستایی را به طور کلی تقسیم بندی کنیم شامل موارد زیر می شود:

  • اکوتوریسم
  • طبیعت گردی
  • آشنایی با فرهنگ ها
  • گردشگری کشاورزی

پس از گردشگری فرهنگی، طبیعت گردی دومین شکل اصلی گردشگری روستایی است. هدف از گردشگری بوم گردی رفتن به دل طبیعت و لذت بردن از مناظر زیبایی آن بوده و در یک زیست بوم خاص قرار دارد. عشق به گردش و طبیعت گردی باعث حفظ میراث فرهنگی و تاریخی منطقه شده و کمترین آسیب را به طبیعت وارد می کند.

این نوع خاص از طبیعت گردی می تواند کوهنوردی و اجرای تورها انفعالی مانند پرنده نگری باشد. گردشگری کشاورزی نیز یکی از لذت بخش ترین بخش های گردشگری روستایی بوده و گشت و گذار در مزرعه های کشاورزی و تجربه کار و کمک کردن به آن ها حس فوق العاده ایی خواهد داشت.

پس حتما در هنگام برداشت محصولات به روستاها سفر کنید و با تجربه ایی جدیدی که با کمک کردن به کشاورزان بدست می آورید سفری خاطره انگیز را برای خود رقم بزنید.

اکوتوریسم نیز یکی دیگر از روش های گردشگری روستایی بوده که زندگی در اقامتگاه های بوم گردی و لمس زندگی در محیط بومی بدون آسیب زدن به طبیعت را برای شما امکان پذیر می کند.

گردشگری روستایی در ایران

گستردگی جغرافیای و داشتن اقلیم های مختلف، فرهنگ ها و تاریخ متفاوت و چشم اندازهای بی نظیر ایران آن را به یکی از جاهای پر از جاذبه های گردشگری تبدیل کرده که برای تورهای روستا گردی بخصوص برای گردشگران خارجی بهترین پتانسیل را دارد.

بودن در کنار مردم خون گرم این مرز و بوم باعث می شود که گردشگران علاوه بر آشنایی با فرهنگ و تاریخ این منطقه اوقات بسیار لذت بخشی را نیز در کنار مردمان این دیار تجربه کنند. گردشگری روستایی در ایران هنوز به اوج خود نرسیده و باید بیشتر روی این صنعت کار کرد.

روستاهای زیادی در ایران وجود دارد که برای برگزاری تورهای گردشگری روستایی بسیار زیبا و چشم نواز هستند. البته نباید این را هم نادیده گرفت که روستاهایی مانند ماسوله، پالنگان، ابیانه و مصر در این زمینه پیشتاز بوده اند. در برخی از این روستاها مراسمی بسیار باشکوه و تاریخی و جذاب برگزار می شود که مراسم گلاب گیری در قمصر کاشان، پیرشالیار در هورامان، جشن تیرما سینزه در قاسم آباد گیلان برخی از آن ها بوده که ارزش حداقل یک بار دیدن را دارند.

نوع رفتار ما در گردشگری روستایی

هر روستایی فرهنگ، آداب و رسوم خاص خود را دارد و ممکن است رفتاری که در یک روستا پذیرفته شده است در روستای دیگر عملی خلاف عرف باشد.

پس همیشه احترام به روستاییان و سنت های آنان باید در اولویت سفر شما قرار گیرد. سنت شکنی و ایجاد هرج و مرج در روستاها باعث می شود که آن ها در مقابل گردشگران مقابله مثل کنند پس کدهای رفتاری گردشگری روستایی که در زیر به آن اشاره می کنیم را رعایت کنید.

  • در هنگام سفر به روستاها اگر جشنی در آنجا در حال برگزار شدن بود، حتما قبل رفتن اجازه بگیرید و بعد وارد مراسم شوید تا خاطرات لذت بخش و دوست داشتنی را برای خودتان رقم بزنید.
  • به آداب و رسوم روستاییان در هنگام اقامت در آنجا اهمیت دهید.
  • هیچوقت به کودکان روستا کمک مالی نکنید چون بد عادت می شوند و تکدی گری را به آن ها یاد می دهید.
  • بدون اجازه وارد باغ کسی نشوید و از میوه های آن نچینید.
  • به محیط زیست احترام بگذارید و به هیچ عنوان در طبیعت و فضای اطراف روستا زباله نریزید.
  • سعی کنید با خرید محصولات روستاییان نقشی در درآمدزایی آن ها و اقتصادشان داشته باشید.
  • در هنگام عکاسی از کودکان و بخصوص زنان ابتدا از آن ها اجازه بگیرید بعد اقدام به این کار کنید.

جمع بندی

برای گردشگری روستایی کشور سعی کنیم قدم مثبتی برداریم و به این صنعت برای رونق اقتصادی و شناخت فرهنگ و سنن ایران به جهانیان کمک کنیم.

اگر به روستاها سفر کردیم سعی کنیم تمام اصول اخلاقی و رفتاری را که باعث انتقال حس خوشایند به مردمان این مناطق می شود را رعایت کرده و بودن در کنار آن ها لذت ببریم و این لذت را نیز به آن ها منتقل نماییم. برای آموزش های بیشتر حوزه گردشگری با ما در بلاگ پایاسفر همراه باشید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *